Γιώργος Τσανάκας

Μάθε παιδί μου… ισπανικό ποδόσφαιρο!

Είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, αλλά όσοι είδαν το πρώτο φιλικό του Ολυμπιακού μπόρεσαν να αντιληφθούν ορισμένα από τα «θέλω» του Ντιέγκο Μαρτίνεθ σε σαφώς μικρότερη ένταση. Γράφει ο Γ. Τσανάκας.

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ αρχίζει να χτίζει τον Ολυμπιακό της νέας σεζόν. Εδώ και αρκετές ημέρες έχει σηκώσει μανίκια, ενώ από την Τετάρτη η «ερυθρόλευκη» αποστολή βρίσκεται στην Αυστρία όπου διεξάγεται το βασικό στάδιο της προετοιμασίας.

Μέσα από το πρώτο φιλικό των Πειραιωτών με την πιο έτοιμη, πάντως, Σλοβάτσκο, μπορούσε κανείς να αντιληφθεί (εφόσον είδε προσεκτικά το ματς) κάποια από τα «θέλω» του Ισπανού τεχνικού. Το έκαναν σε σαφώς μικρότερη ένταση και με όχι τόσο μεγάλη συχνότητα, κάτι που είναι λογικό ακόμη αφού τα πόδια είναι βαριά.

Τα φιλικά δείχνουν να είναι ένα καλό «φροντιστήριο» για τον Ολυμπιακό ώστε να αρχίσει να μαθαίνει τα ισπανικά του. Οι «ερυθρόλευκοι», λοιπόν, είχε ένα πολύ καλό πρώτο 45λεπτο. Σε αυτό έβγαλε ορισμένα στοιχεία που προφανώς χρειάζεται να δουλευτούν περισσότερο, αλλά έδειξαν σε ποια κατεύθυνση βαδίζει η ομάδα.

-Στοιχείο 1ο: Build-up και γρήγορη κυκλοφορία από τη μέση και μπροστά
Η οδηγία είναι μάλλον ξεκάθαρη στον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού και φάνηκε σε αρκετά σημεία του πρώτου μέρους. Οι «ερυθρόλευκοι» με την μπάλα να περνά αρκετά από τα πόδια του Καρβάλιο και κυρίως του Φορτούνη, έψαχναν το κάθετο παιχνίδι. Όποτε δεν έβγαινε αυτό, μοίραζαν δεξιά και αριστερά, με τα μπακ να ανεβαίνουν διαρκώς και να δημιουργούν υπεραριθμίες στα «φτερά». Επίσης, ο παίκτης που είχε την κατοχή, έβλεπε να υπάρχει διαρκώς κίνηση από τους συμπαίκτες του και να δημιουργούνται συχνά-πυκνά κοντά του μικρά τρίγωνα, ώστε να υπάρχουν τα κατάλληλα στηρίγματα.

-Στοιχείο 2ο: Πρέσινγκ ψηλά στον αντίπαλο
Το είδαμε και αυτό, με πολύ μικρότερη συχνότητα όμως αφού τα πόδια είναι και για μερικό διάστημα ακόμη θα παραμένουν βαριά. Παρόλα αυτά, κυρίως στο πρώτο δεκάλεπτο οι «ερυθρόλευκοι» έμοιαζαν ορισμένες φορές σαν να… επιδιώκουν να δώσουν την μπάλα στον αντίπαλο με σκοπό να τον πρεσάρουν και να τον οδηγήσουν σε λάθη όπως και έκαναν. Το είδαμε σε στιγμές και στο δεύτερο μέρος, αν και ήταν λιγότερο συντονισμένο λόγω των πολλών αλλαγών. Το «press» είναι κάτι που ακούγεται συχνά στις προπονήσεις άλλωστε από τον Ισπανό τεχνικό, όπως έχει αναφέρει και στον αέρα του bwinΣΠΟΡ FM ο απεσταλμένος στην Αυστρία, Ηρακλής Αντύπας.



-Στοιχείο 3ο: Η μπάλα ΜΟΝΟ στο χορτάρι
Ένα ακόμη πράγμα που μπορούσε κανείς να διακρίνει, ήταν το γεγονός πως οι παίκτες του Ντιέγκο Μαρτίνεθ «προτιμούσαν» να κάνουν λάθος ή να δώσουν μια πάσα σε έναν συμπαίκτη τους που πιεζόταν, παρά να κάνουν ένα γέμισμα. Η μπάλα δεν σηκωνόταν σχεδόν καθόλου από το έδαφος και το passing game ήταν διαρκές και γρήγορο στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Κάτι που έρχεται σε συνάρτηση με το πρώτο στοιχείο και δείχνει πως ο 42χρονος προπονητής έχει διάθεση να φτιάξει ένα σύνολο που θα είναι ελκυστικό στο μάτι, θα έχει ποδοσφαιρικές αρχές και θα προσπαθεί με τον δικό της τρόπο να κερδίσει τον αντίπαλο και όχι να του «χαλάσει» το παιχνίδι.

-Στοιχείο 4ο: Ο «πολυθεσίτης» Ντόη
Ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε και στα 90 λεπτά του φιλικού αγώνα, ήταν ο Ανδρέας Ντόη. Ο 20χρονος ξεκίνησε στο πρώτο μέρος ως στόπερ και παρτενέρ του Μπα, ενώ στο δεύτερος μέρος μετατέθηκε λίγο πιο μπροστά και χρησιμοποιήθηκε ως αμυντικός χαφ, η οποία είναι και η θέση που ξεκίνησε την καριέρα του. Και στις δύο, ανταποκρίθηκε χωρίς πρόβλημα και δείχνει πως στα χέρια του Μαρτίνεθ μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, αλλά και να βελτιωθεί σημαντικά υπό την καθοδήγησή του. Ο Ισπανός τεχνικός άλλωστε στη Γρανάδα, δούλευε και με ορισμένους «μικρούς» που τους… έφτιαχνε στη συνέχεια όπως θέλει αυτός για να υπηρετούν το πλάνο του.

Ασφαλώς, είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, αλλά ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ προσπαθεί από νωρίς να περάσει τα «θέλω» του. Πρώτα στο μυαλό των ποδοσφαιριστών και στη συνέχεια μέσα από τις προπονήσεις και τα φιλικά στο χορτάρι, ώστε η ομάδα του να έχει τη φιλοσοφία που θέλει.

Ήδη, στο πρώτο παιχνίδι κατάφερε να μας δείξει έναν «ελαφρύ» Ελ Αραμπί, ο οποίος ξεκίνησε με… ντοπιέτα, αλλά και έναν ευδιάθετο Μπιέλ και έναν δραστήριο Βρουσάι. Για τον Ροντινέι και τον Φορτούνη δεν το συζητάμε, συνεχίζουν από εκεί που έμειναν. Με τον νεαρό Λιάτσο να είναι και αυτός μια ευχάριστη νότα στη συνολικά καλή εικόνα των «ερυθρόλευκων» στο πρώτο φιλικό.

Φυσικά, υπάρχουν πράγματα που χρήζουν βελτίωσης, αλλά για αυτό υπάρχουν οι συγκεκριμένοι αγώνες ώστε να περιορίζονται τα λάθη και το επιτελείο να βλέπει τα «στραβά» πριν τα σημαντικά ευρωπαϊκά ματς. Όπως το γεγονός πως ο Ολυμπιακός έφαγε δύο φάσεις (μία σε κάθε ημίχρονο) στην πλάτη, με τη μία να καταλήγει σε γκολ. Και άλλη μία στην «καρδιά» της άμυνας, αλλά ο Τζολάκης ήταν εξαιρετικός κάτω από τα γκολπόστ.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x